Emma Peura

Visual Artist

Julkaisut, artikkelit, arviot


Publications, articles, reviewsPrinted matters: merkitysten kerroksia, Taideyliopiston Kuvataideakatemia 2021


Printed matters: merkitysten kerroksia, edited by Martta Heikkilä & Annu Vertanen, published by the University of the Arts Helsinki.

Kirjoittajat: Martta Heikkilä, Annu Vertanen, Tuomo Rainio, Juha-Heikki Tihinen, Ruth Pelzer-Montada, Saara Hacklin, Kukka Paavilainen.

Mitä on nykyinen taidegrafiikka ja millaista teoriaa se tarvitsee? Printed matters: merkitysten kerroksia -kirjan seitsemän kirjoittajaa pohtivat artikkeleissaan taidegrafiikan olomuotoja. Aiempina vuosisatoina graafisin menetelmin tuotettiin jäljennöksiä ja levitettiin kuvia. Vähitellen syntynyt moderni taidegrafiikka on puolestaan merkinnyt graafisten tekniikoiden kehitystä ja itsenäisen taidemuodon syntyä. Jäljentämisen rinnalla ja sijaan se perustuu nyt yhä moninaisempiin prosesseihin: heijastuksiin, toistoon vailla alkuperäistä mallia, kuvautumiseen ja vaikutelmien välittämiseen. On tullut aika kääntää katse ja tekemisen keskipiste kuvapinnan ulkopuolelle ja taiteen materiaalisuuteen: taidegrafiikan merkityksiin välinekeskeisyydestä luopumisen jälkeen, jolloin välineellä on yhä merkitystä.

Lue lisää Taideyliopiston blogissa →
Julkaisun pysyvä osoite on http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102053929 →