Emma Peura

Visual Artist

Julkaisut, artikkelit, arviot


Publications, articles, reviewsNäyttelykritiikki: “Tunturimaiseman piirissä”, Kaleva 17.11.2013, Leena Kangas


ILMAPIIRIT. Emma Peuran teoksia Galleria 5:ssä Oulussa, Hallituskatu 5, 24.11. saakka.

Emma Peuran (s.1988) maisema on autio. Vain tunturien siluetit piirtävät horisonttia ja harvakseltaan kasvavien puiden sormet harovat taivasta.

Kun Peura ripustaa samankokoisina toistuvat tunturimaisemansa kiertämään yhtä gallerian huoneista, muodostuu yksittäisistä kuvista tuntureiden jono, joka hienovaraisesti harmaan asteikolla liikkuessaan avautuu samalla jonkinlaiseksi sääpäiväkirjaksi. Maisema verhoutuu asteittain sumuun ja sateeseen, ja kirkastuu taas.

Peuran tekniikkana on vanha japanilainen vesiväripuupiirros. Työt hengittävät tilassa ilman kehyksiä ja pienten magneettien avulla seinästä muutaman sentin koholle ripustettuna. Vahva paperi näyttäytyy välillä kuin tuohena tai peltinä.

Kolmesta siimojen varassa eri korkeuksilla keinahtelevasta vanerilieriöstä ja niiden sisäpintoihin kiinnitetyistä maisemallisista vedoksista rakentuu gallerian perimmäiseen huoneeseen installaatio. Katsoja voi kumartaa päänsä ja astua lieriöön, kokea maiseman omassa rauhassaan. Jokaisella lieriöllä on myös oma äänimaisemansa.

Näyttely on hallittu kokonaisuus. Tiedotteen mukaan kyseessä on nuoren taiteilijan opinnäytetyö, mutta koulumaisuus ei näyttelyn tunnelmaa kahlitse. Kuvataiteessa, etenkin maalaustatieessa ja grafiikassa, hyvin usein toistuvaan maisemateemaan Peura löytää ihan oman kokemuksellisen näkökulmansa.